Jouw weekend ritueel

Vrije tijd: even een momentje voor jezelf. Even niet druk zijn met werk, school of het huishouden. Hoewel we misschien nooit het gevoel hebben genoeg vrije tijd te hebben, is onze vrije tijd wellicht extra kostbaar omdat we er geen bakken vol van hebben. Als je de hoeveelheid vrije uren die we nu hebben vergelijkt met die van mensen die in de 19e eeuw in fabrieken werkten, is dat een wereld van verschil. Volgens het Sociaal Plan Bureau hebben Nederlanders al een tijd lang 47,8 uur vrije tijd per week. Bijna de helft van deze vrije uurtjes worden besteed aan mediagebruik en de rest wordt besteed aan recreatieve activiteiten en ontspanning, sociale contacten en maatschappelijke participatie.

Voor veel Roamlers ligt een groot deel van die 47,8 uur vrije tijd geconcentreerd in de weekenden. Gedurende een doordeweekse dag kunnen we blij zijn met een paar uurtjes tijd voor onszelf, maar in het weekend hebben we ineens genoeg tijd om de dingen te doen waar we doordeweeks niet aan toe komen. We zijn zeer benieuwd hoe jij je weekend besteedt, wat voor veel Roamlers ook als een grote brok vrije tijd gezien wordt. Hoewel we dus veel van onze vrije tijd schijnen te besteden aan mediagebruik, werd dit weinig genoemd. Slechts bij enkele Roamlers speelt mediagebruik, in de ruimste zin van het woord, een grote rol tijdens het weekend: “Het concept Roamler is welbekend, wat ik dan precies ga doen? Heerlijk rondtoeren en opdrachtjes vervullen. Meestal alleen en soms samen een vriend van mij”. Een andere Roamler vertelt: “Ik heb twee verslavende rituelen. De eerste is PlayStation spelen. Mijn PS4 neemt de hele zaterdagochtend in beslag. De tweede is tot in de late uren film kijken.” Betekent het feit dat slechts enkele Roamlers mediagebruik benoemen als belangrijke weekendactiviteit, dat we mediagebruik wellicht minder belangrijk vinden dan bijvoorbeeld tijd met mensen door te brengen om wie we geven? Of komt het wellicht omdat mediagebruik zo geïntegreerd is in ons leven dat we het niet eens meer doorhebben dat we er zoveel tijd aan besteden?

pictures

We zijn er wel weer achter gekomen dat er niet zoiets bestaat als de typische Roamler. Roamlers zijn er in alle soorten en maten en jullie blijken allemaal weer hele andere activiteiten uit te voeren tijdens het weekend. Toch bleek een vaak genoemde weekend activiteit even rustig de tijd te nemen om uitgebreid te ontbijten: “Lekker lang ontbijten. Ik zit graag samen met mijn partner aan de keukentafel te praten terwijl we genieten van een heerlijk ontbijtje met koffie. We houden van variatie in onze ontbijtjes. Soms is dat een gebakken eitje, soms croissantjes of we bakken zelf wafels. Ik vind het altijd een perfect moment om even bij te komen van de drukke week en over van alles nog wat te praten”, een andere Roamler vertelt: “Met onze dochter lekker lang luieren in ons bed en samen uitgebreid ontbijten. Ik ga met onze dochter de tafel dekken. Papa zorgt voor de verse broodjes, verse jus en koffie. Aardbeien, luxe vleeswaren en natuurlijk hagelslag. Samen aan tafel en luxer en uitgebreider ontbijten dan doordeweeks”. Het weekend lijkt ook een perfect moment om te sporten, een Roamler omschrijft één van zijn weekendactiviteiten als volgt: “Hardlopen! In m’n eentje een uur door de duinen, één van de mooiste plekjes hier. Oneindig trappen op en af, duinen op en af”.

Natuurlijk zijn er ook genoeg Roamlers die gewoon moeten werken, buitens- of binnenshuis. Voor hen is het weekend niet zozeer een vrijetijdsmoment: “Ik werk minstens één van de 2 dagen, soms beide. Ik ben oppas aan huis, dus met Lego spelen, naar de speeltuin gaan, puzzelen, zijn de vaste dingen die ik doe”. Een andere Roamler vertelt: “Ik ben het weekend vaak aan het puinruimen daarmee bedoel ik wat extra wassen dan doordeweeks, en we doen op zaterdag de weekboodschappen”. Dat boodschappen doen, of een bezoekje brengen aan de markt ook ontspannend kan zijn, laten deze Roamlers wel zien: “Ik geniet van mooie bloemen in ons huis. Ik koop dan ook graag ieder weekend verse bloemen. Meestal doe ik dit alleen, even een moment voor mezelf, in het drukke leven met twee kinderen!”, en “Naar de zaterdagmarkt gaan met mijn partner voor het kopen van verse groenten/fruit en brood. Op de markt zijn vaak goede deals te vinden voor grote hoeveelheden groenten en fruit. We kopen altijd bij een kraampje die producten verkoopt van boeren uit de regio. Sinds we ooit voor het eerst een brood kochten op de markt besloten we om dat te blijven doen. Er is veel keus en de broden zijn lekkerder dan de standaard broden uit de supermarkt”. Ook zijn er natuurlijk genoeg Roamlers die zondag naar de kerk gaan: “Elke zondag 9.30 naar de dienst van Apostolisch Genootschap (16.000 leden in NL). Met 100 mensen luisteren naar voorganger koor en muziek. Om 10:45 weer naar huis, met goede voornemens om er een mooie week van te maken en er te zijn voor mijn medemens (grote lijn)”. Dat ontspanning niet altijd gelijk staat aan met een koffie op de bank zitten, bewijst deze Roamler wel: “Dit ritueel is niet altijd met iemand samen, en wisselt nogal van wat ik doe: van schilderen tot een slaaphuisje voor de kinderen timmeren. Ontspanning door inspanning. :-)”.

Origami kunstwerken: de juiste antwoorden

Eindelijk is het dan zo ver, jullie hoeven niet langer in spanning te zitten, de juiste antwoorden voor de opdracht “Raad het origami kunstwerk” staan online. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is verder lezen en nogmaals genieten van de leuke inzendingen. Uit alle opmerkingen die we ontvingen naar aanleiding van deze opdracht blijkt wel dat jullie de inzendingen net zo leuk vonden als wij! Een greep uit de opmerkingen: “Echt super leuk om de origami werken van andere Roamlers te zien! Die eenhoorn is echt super leuk!”, “Dit was een hele leuke opdracht. Volgens mij hebben de kunstenaars zich ook goed vermaakt!”en “Ontzettend knap gedaan! De vos vond ik het mooist”. Bij deze willen we dan ook nogmaals alle kunstenaars bedanken voor hun mooie, creatieve en kunstige inzendingen.

Wat is het toch leuk om te zien dat jullie in zulke grote getalen een opdracht hebben uitgevoerd. Maar liefst 1051 Roamlers hebben meegedaan aan de opdracht “Raad het origami kunstwerk” en maar liefst 697 van jullie hebben niet meer dan één fout gemaakt. Voor de 354 van jullie die toch net wat teveel foutjes hebben gemaakt en zich afvragen wat de juiste antwoorden zijn, maar natuurlijk ook voor alle anderen, zullen we in deze blog de juiste antwoorden verklappen. Laten we eerst nog eens een blik werpen op alle mooie vouwsels die onderdeel uitmaakten van de “Raad het origami kunstwerk” opdracht.

Origami

En dan nu, de juiste antwoorden:

Op foto 1 zien we een kikker. Velen van jullie dachten op foto 2, wellicht geïnspireerd door de eerste foto, ook een kikker of een pad te zien. Echter, het ging hier toch echt om een krab. Op foto 3 zien jullie een vos, deze werd ook regelmatig aangezien voor een uil of een poes. Vervolgens staat op foto 4 een eenhoorn, dit vouwsel is ook wel eens aangezien voor een krab en, niet zo gek, voor een paard, maar hij heeft toch echt een hoorn op zijn hoofd staan. Ten slotte staat op foto 5 een walvis, lief is hij hè?

Had jij alle antwoorden goed ingevuld of heb je nog een opmerking over de origami kunstwerken? Deel het met ons!

Nostalgie

Vaak krijgen we het advies te leven in het “hier en nu”. We moeten niet teveel bezig zijn met piekeren over de toekomst, of constant nadenken over (vervelende) dingen die ons in het verleden zijn overkomen. Op zich een goed advies, maar met al dat leven in het hier en nu, vergeten we wel eens terug te denken aan waar het allemaal begon: onze kindertijd. Met de opdracht ‘Nostalgie’ wilden we je weer eens laten nadenken over deze wonderlijke periode in ieders leven. Gelukkig blijkt uit alle mooie inzendingen dat de meeste Roamlers goede herinneringen hebben overgehouden aan hun kindertijd. We kregen ook regelmatig de opmerking dat Roamlers het zo leuk vonden om door deze opdracht weer eens terug te denken aan hun kindertijd. Bedankt Teuni P. voor het opdrachtidee, veel Roamlers hebben enorm veel plezier beleefd aan deze opdracht!

Roamlers bleken mooie herinneringen te hebben aan hele specifieke gebeurtenissen, zoals huwelijksfeesten van hun opa en oma of hun eigen verjaardag. Een Roamler beschreef haar verjaardagen middenin de zomer, wanneer het vaak zo heet was dat ze onder de sproeiers door mocht rennen. De opdracht riep ook herinneringen op aan meer algemene zaken die staan voor de kindertijd, zoals het hebben van zeeën van tijd, om bijvoorbeeld de hele dag buiten te spelen of hoe leuk het was om op te groeien in een groot gezin. Hoewel Roamlers vaak gelukkige herinneringen hebben aan onze kindertijd, kan het nadenken over vroeger ook een bepaalde vorm van weemoed met zich meebrengen. Een Roamler omschrijft het als volgt: “Vroeger is voor mij de tijd zonder digitale hulpmiddelen. Waarbij er nog ouderwets gebeld werd om een afspraak te maken en ik brieven schreef om vrienden en familie op de hoogte te houden. Dit zijn nu mooie herinneringen!”

Voorwerpen die Roamlers vonden, waren vaak knuffels, speelgoed, antieke voorwerpen, boeken waaruit ze vroeger werden voorgelezen en foto’s van vroeger of van familieleden die veel voor hen betekenden. Normaal gesproken keuren we natuurlijk geen foto’s van foto’s goed, maar in dit geval ging het echt om een foto als voorwerp. Ook stuurde een Roamler een foto van haar kat in (natuurlijk geen voorwerp), die al sinds haar derde in haar leven is en er nu nog altijd is! Gezellig om samen op te groeien met een dier! Een andere Roamler stuurde een leuke foto in van twee knuffels, één van de knuffels was de knuffel waarmee ze altijd sliep, de andere het reserve-exemplaar. Het was niet moeilijk om te zien welke van de twee knuffels de slaapknuffel was, want deze was helemaal kaal geknuffeld.

Nostalgie