Community-stagiair bij Roamler

In deze blogpost zullen we jullie inzicht geven in wat er gebeurt achter de schermen van Roamler HQ door de ogen van een Community-stagiair. Je krijgt een kijkje in de dagelijkse activiteiten bij Roamler en zie je hoe het is om Community-stagiair te zijn.

Laat ik mezelf even voorstellen, mijn naam is Antonie, ik ben 20 jaar oud en op dit moment volg ik de studie ‘Creative Business’ aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik loop stage bij Roamler en in deze blogpost vertel ik jullie graag waarom ik voor Roamler heb gekozen, wat mijn dagelijkse bezigheden zijn en wat ik toe geleerd heb gedurende mijn Community-stage!

Als Creative Business student werk ik me zowel met technologie, social media, design en communicatie, allemaal vakken die ik verder kan ontwikkelen en in de praktijk kan brengen tijdens mijn stage. Toen ik voor het eerst op het Roamler HQ kwam (voor het sollicitatiegesprek) was iedereen erg vriendelijk en kreeg ik het gevoel dat ik plezier en de uitdaging zou vinden waar ik naar op zoek was. 

Als Community-stagiair is het aan mij om onder andere de Community Manager te helpen met het trainen en motiveren van de Roamler community om de taken zo goed mogelijk uit te voeren met plezier. Ten eerste heb ik een social media plan opgesteld en op dit moment werk ik het plan in de praktijk uit. Met het creëren van nuttig content, zoals een weekoverzicht met alle nieuwe taken en allerlei updates op ons Instagram account, creëren ik niet alleen meer engagement met de community maar het geeft ook de nodige handige informatie voor de Roamlers. Daarnaast probeer ik meer interactie te genereren tussen Roamler als bedrijf en de community maar ook binnen de community zelf. Ik heb dit gedaan met een XP-taak waardoor het aantal Instagram volgers van RoamlerNL met 30% is gestegen! Ook heb ik een Roamler Spotify X-mas playlist opgezet. Roamlers gaven hier hun favoriete kerstnummer door en deze werd vervolgens toegevoegd aan de playlist. 

Naast het creëren van content voor social media help ik met het reviewen van taken en het opzetten van de XP-taken. Daarnaast leer ik meer over de bedrijfscultuur binnen Roamler. Een van de dingen die ik het meest interessant vind is hoe iedereen profijt heeft bij het werken met Roamler. De Roamlers maken de nodige informatie inzichtelijk in de winkel en zij worden daarvoor beloond middels een reward (geld en experience points). De ingezonden data kan de opdrachtgever gebruiken om bepaalde besluiten te maken.

Zonder de Roamlers zouden de projecten niet mogelijk zijn! Roamler wil ervoor zorgen dat de Roamlers met succes en plezier zoveel mogelijk op pad gaan (en het aanbod & diversiteit van de taken blijft groeien). In de laatste maand van mijn stage kijk ik er naar uit om de resultaten van mijn werk te zien. Bij deze vraag ik aan jullie, de Roamlers, een comment achter te laten waarin je aangeeft wat voor content je nog meer terug wilt zien op onze social media kanalen! 

Nieuwe medewerkers

Jorjan, Anouk en Marit! Wie zijn ze en wat doen ze precies bij Roamler?

 

Foto: Anouk, Jorjan en Marit 

Jorjan, 28: heeft voordat hij als Project Manager bij Roamler kwam werken maar liefst 3 jaar in Helsinki (Finland) gewoond; hier behaalde hij onder andere zijn master Bedrijfskunde & Economie. Door zelf de Roamler taken uit te voeren, vindt hij het extra leuk om de verschillende taken op te zetten. Zijn voorkeur gaat uit naar de mystery visits. ”Ik vind het een leuke uitdaging om zo veel mogelijk informatie te verkrijgen zonder op te vallen”. Naast zijn werk bij Roamler is Jorjan veel te vinden in de sportschool en houdt zich regelmatig bezig met videografie en muziek.

Anouk, 25: komt oorspronkelijk uit Apeldoorn maar woont al bijna 4 jaar om de hoek bij het Roamler kantoor. Met promoties en assortimenten heeft ze al ervaring: zij werkte 2 jaar op het Vomar hoofdkantoor. Anouk was aan het solliciteren en deed ondertussen Roamler taken om wat bij te verdienen. ”Toen kwam ik erachter hoe leuk de app eigenlijk is en wat er allemaal mogelijk is bij Roamler, dus ging ik naar vacatures op het hoofdkantoor kijken…”. Ze is nu erg blij met haar afwisselende baan als Project Manager bij Roamler. Paar keer per week gaat ze na haar werk nog softballen, is te vinden in de keuken of in een van de nieuwste restaurantjes van Amsterdam.

Marit, 25: geboren in Rotterdam maar woont inmiddels al meer dan 5 jaar in de hoofdstad. Ze begon ongeveer een maand geleden met het managen van de crowd als Community Manager bij Roamler.”Het is zo leuk dat je de crowd steeds beter leert kennen en waar nodig is te helpen met het uitvoeren van de verschillende taken”. De samenwerking met zowel de crowd, het team en de afwisseling van het werk maakt haar dan ook juist zo enthousiast. Na werk is ze aan het koken en eten met vrienden of bij de film te vinden. Verder houdt ze enorm van reizen. 

Interview met… Community Managers!

Elke maand interviewen we mensen met een Roamler-hart en deze maand zijn dat… Community Managers! Lieke, Community Manager van de UK en Isabelle, Community Manager van Frankrijk, beantwoordden dezelfde vragen over het beheren van communities. Benieuwd of er gelijkenissen zijn? Lees dan verder!

Stel jezelf eens voor! 
UK: Mijn naam is Lieke, ik ben 22 jaar en ik ben net verhuisd naar Birmingham. Ik startte bij Roamler in 2015, als operations stagiair op het kantoor in Amsterdam. Ik had daar een leuke tijd, dus nadat mijn stage was afgelopen, bleef ik als reviewer. In januari 2018 begon ik als Community Manager bij Roamler in de UK.

Frankrijk: Ik ben Isabelle, 30 en ik woon in Bron (naast Lyon) met mijn man en mijn 3-jarige zoon. Ik startte bij Roamler als reviewer in augustus 2016. Ik beheer nu onze locatiedatabase en manage ook internationale projecten die live gaan in Frankrijk. Eigenlijk ben ik dus Community-, Project- en locatiedatabasemanager.

Foto: Isabelle (links), Lieke (rechts)

Wat betekent de functie ‘Community Manager’ in jouw land?
UK: Als Community Manager in de UK behandel ik alles wat met de Roamler-crowd te maken heeft. Dat betekent dat mijn werk heel divers is. Dingen waar ik voor zorg zijn (push)berichten, Facebookberichten, creatieve (XP) taken, selectie- of trainingstaken, werving, blogposts, nieuwsbrieven en support. Kortom, ik probeer de Roamler crowd te bouwen, betrokken te houden en ze op de juiste plaats te krijgen.

Frankrijk: De Community Manager is degene die ‘zorgt’ voor de Roamlers. Enkele van mijn dagelijkse taken zijn: het beantwoorden van vragen van Roamlers, de crowd actief houden en het rekruteren van nieuwe Roamlers in bepaalde gebieden. Ook ben ik verantwoordelijk voor content op onze Facebook, Instagram of e-mails.

Beschrijf een typische dag op jouw Roamler-kantoor
UK: Ik begin de dag altijd met het checken van alle lopende projecten. Ik beslis welke acties nodig zijn en met welke middelen we die acties gaan uitvoeren. Vervolgens haal ik voor mezelf een kop koffie en check onze Facebook-pagina. Daarna hangt het ervan af; elke dag is anders! Ik heb meestal een paar taken per dag en ondertussen werk ik aan lange termijn projecten, zoals het werven van Roamlers in de juiste gebieden.

Frankrijk: Wanneer ik ‘s ochtends aankom, begin ik met het beantwoorden van berichten van Roamlers in de app, e-mail, Facebook en Instagram. Een leuke bijeenkomst die wij maandelijks organiseren is een ‘TGIF’ (Thank God It’s Friday), dan praten we over het bedrijf, spelen een spel en eten wat! Soms, na het werk, gaan we wat drinken en ontmoeten bijvoorbeeld oud-collega’s, we zijn blij ze weer te zien

Hoe ziet je team eruit? Hoe werk je samen?
UK: Ons team is klein, maar groeit snel! Op het moment zijn we een team van vijf. We hebben allemaal de optie om vanuit huis te werken, evenals vanuit ons nieuwe kantoor in Birmingham. Ons sales team is altijd onderweg, terwijl de rest van het team thuis of op kantoor werkt. Dat betekent dat we elkaar niet elke dag zien, maar we houden wel de hele dag door contact. We proberen iedereen eens per week op kantoor te verzamelen.

Frankrijk: De persoon die als eerste contact heeft met de Roamlers is Kenza, onze reviewer. Ze doet haar uiterste best om de Roamlers blij te houden. Charles-Antoine is onze stagiair, hij helpt ook met de reviews en berichten. Jonathan is verantwoordelijk voor hoe het in ‘het veld’ gaat. We hebben allemaal onze doelen en proberen samen te werken om deze te bereiken. Er hangt een fijne sfeer en ik denk dat we allemaal compatibele karakters hebben.

Wat zijn de coolste projecten waaraan je hebt gewerkt?
UK: Ik ben dol op de verscheidenheid van de projecten waaraan we werken, maar ik ben altijd extra enthousiast over degenen waar we niet alleen observeren, maar ook actief iets in de winkel doen. Bijvoorbeeld taken waarbij we voorraad aanvullen, materialen verwijderen, en vooral die waar we displays bouwen. Het is heel tof om de voor en na foto’s te zien.

Frankrijk: Afgelopen december heb ik een adventskalender gemaakt. We hadden 24 creatieve taken, 1 per dag. Als de Roamlers alle 24 taken uitvoerden, konden ze een prijs winnen. Ik moest dus 24 posts maken voor sociale media en we moesten de inzendingen elke dag snel nakijken. Gaf echt een kerstgevoel!

Wat vind je het leukste aan je baan?
UK: Dat ik met zoveel geweldige mensen werk. Mijn collega’s bij Roamler UK, alle collega’s van de andere Roamler kantoren en natuurlijk de Roamlers zelf. Het kan echt mijn dag maken wanneer we leuke berichtjes ontvangen van Roamlers, we delen deze dan ook graag onder de reviewers. Ook vind ik het tof om te horen over dingen die Roamlers met hun verdiensten doen, of ervaringen die ze hebben gehad vanwege Roamler.

Frankrijk: Wat ik het leukst vind, zijn de interacties met de Roamlers; ze hebben immers allemaal verschillende persoonlijkheden. Ik maak ook graag inhoud voor de sociale media. Het is soms moeilijk de inspiratie te vinden, maar ik hou van de creatieve kant van het vak. Bovendien ben ik niet alleen een Community Manager, maar heb ik ook andere rollen binnen het team – dat maakt mijn baan heel divers. Ik zie de kant van de klant EN die van de Roamlers.

Wat vind je het minst leuk aan je baan?
UK: Het beantwoorden van berichten van Roamlers waarvan de inzendingen zijn afgekeurd. Het is altijd moeilijk om die te beantwoorden, omdat ik hun teleurstelling begrijp nadat ze tijd en moeite hebben gestoken in het voltooien van een taak voor ons. Ik probeer altijd ons standpunt uit te leggen; dat we geen onjuiste data naar klanten kunnen sturen, zelfs als een deel van de taak wél correct is uitgevoerd. Het is een kans om te leren, voor beide partijen.

Frankrijk: Klanten hebben eisen en soms is het moeilijk om Roamlers uit te leggen dat er achter een taak een klant zit. We hebben bijvoorbeeld een taak waarbij je foto’s van alle schappen met koffie moet maken. Soms zijn er 15 of 20 schappen dus moeten er 20 foto’s worden gemaakt. We moeten alle planken kunnen zien, omdat de klant het nodig heeft. Het is dus onmogelijk om een ​​taak goed te keuren waarbij slechts 1 plank ontbreekt op 20 foto’s. Roamlers doen hun best en het breekt ons hart om dit soort inzendingen af te keuren.

Hoe is je band / relatie met de Roamlers?
UK: Goed, hoop ik! Ik vind het erg leuk om elke dag met ze te werken. Ik hoop niet dat ze me irritant vinden vanwege mijn pushberichten; ik probeer het aantal te beperken en let op de timing. Het is leuk om dagelijks zoveel van de hogere level-Roamlers in de app terug te zien. Ik heb soms bijna het gevoel dat ik ze ken. Het is ook tof om berichten of inzendingen van nieuwe Roamlers te zien, terwijl ze de app nog leren kennen.

Frankrijk: We proberen een vertrouwensrelatie met Roamlers te creëren. Dit werkt op twee manieren: zij moeten ons vertrouwen, want wanneer ze foto’s en informatie insturen krijgen ze daar niet direct al een financiële vergoeding voor. Maar, wij moeten hen ook vertrouwen; zij zijn onze ‘ogen’ in het veld. Natuurlijk zijn we mensen en vergissen ons ook wel eens bij het beoordelen van inzendingen. Maar, we zijn altijd bereid om reviews met Roamlers te bespreken.

Heb je een tip voor Roamlers? Zo ja; wat voor?
UK: Vergeet niet om zo nu en dan onder de experience tab te kijken. Regelmatig staan daar selectietaken voor betaalde taken, die je gemakkelijk kunt missen als je alleen de betaalde tab checkt.

Frankrijk: Lees de hele taak zorgvuldig! De hoeveelheid afgekeurde inzendingen omdat Roamlers iets doen wat niet in de opdracht staat, is helaas vrij hoog. Onthoud dus dat, zelfs als het om een vaker terugkerende opdracht gaat, de briefing nog steeds kan veranderen.

Kijkje achter de schermen: PM Maud vertelt!

Elke maand interviewen we iemand met een echt ‘Roamler hart’. Dit varieert van inspirerende Roamlers, tot reviewers en andere mensen binnen het internationale Roamler team. Deze keer kroop de Nederlandse Project Manager Maud in de pen. Als je nieuwsgierig bent naar wat haar baan als Roamler Project Manager precies inhoudt, lees dan snel verder voor meer informatie!

Wie ben je, wanneer ben je begonnen en wat is je functie binnen Roamler?

Ik ben Maud, 27 jaar oud, woon samen met mijn vriend in Amsterdam en ik houd van reizen, uitgaan met vrienden en het ontdekken van steden en restaurants. Ik begon in 2016 als Community Manager voor Roamler Tech (een dochteronderneming van Roamler) en maakte de switch naar Roamler Retail om daar in 2017 te beginnen als Project Manager.

Wat betekent de functie ‘Project Manager’ binnen Roamler?

Als Project Manager vertalen we de vraag van de klant naar een vragenlijst in de Roamler app. Wanneer we het project starten (de vragenlijst is live) is het zaak ervoor te zorgen dat het target (een x aantal gewenste inzendingen) wordt bereikt en we de juiste data binnenkrijgen. Na het project analyseren we de gegevens en sturen we de klant een rapport met onze bevindingen. We ontvangen allerlei soorten vragen / cases van verschillende klanten, dus geen project is hetzelfde. Kortom; vrijwel ieder project heeft een ander doel.

Beschrijf een typische dag op het Roamler kantoor!

Een typische dag bij Roamler begint met een goede, sterke koffie ;-). Ik beantwoord mijn mails, controleer de admin (ons systeem achter de app) voor de projecten waar ik verantwoordelijk ben, creëer nieuwe vragenlijsten voor klanten of maak rapportages wanneer alle inzendingen van een project binnen zijn. Ook heb ik vaak meetings voor interne projecten binnen Roamler of met klanten om afgeronde of nieuwe projecten te bespreken, het kan hierbij noodzakelijk zijn om uit te leggen wat Roamler in het algemeen doet en wat wij – samen met onze crowd van Roamlers – voor ze kunnen betekenen.

Hoe komt een project tot leven?

Een klant heeft een vraag en wij moeten dit vertalen naar een vragenlijst in de app. Dit klinkt gemakkelijk, maar dat is niet altijd het geval. Voordat we de daadwerkelijke vragenlijst opstellen, moeten we veel met de klant bespreken; we moeten de exacte doelen van het project leren, hun wensen en behoeften begrijpen en weten wat ze met de gegevens willen bereiken. Daarnaast moeten we vragenlijsten opstellen die voor elke Roamler begrijpelijk zijn. Bijvoorbeeld, klanten gebruiken veel vakjargon, het is aan ons de zaak om dit te vertalen naar een leesbare taal voor onszelf en Roamlers.

Wat zijn enkele van de coolste projecten waaraan je hebt gewerkt?

Ik heb aan zoveel coole en verschillende projecten gewerkt. Ik heb de wekelijkse Live Sportchecks opgezet en een live online dashboard gebouwd dat erg handig is voor de klant. Daarnaast nog vele andere soorten projecten, zoals prijsanalyses en merchandising projecten (displays plaatsen, wobblers).

Wat vind je het leukste aan je baan?

Geen dag is hetzelfde! Ik werk graag aan verschillende projecten met verschillende klanten. Ook houd ik van data en het maken van rapportages / dashboards. Ik wil de klant echt enthousiast maken voor het rapport of het dashboard dat we hebben gemaakt om hen inzicht te geven. Daarnaast vind ik meetings met de klant erg leuk; meedenken over hoe we de samenwerking kunnen verbeteren en wat de vervolgstappen kunnen zijn.

Hoe ziet je team eruit? Hoe werk je samen?

Ons team is jong, enthousiast, anders, ambitieus, creatief en we zijn niet bang voor verandering. We werken in een snelgroeiend bedrijf, waar continu veel verandert, maar waar je als werknemer dus ook snel kunt ontwikkelen. Project Managers werken nauw samen met reviewers en we versterken elkaar. Zij zijn degenen die alle inzendingen te zien krijgen en stellen daarom soms kleine veranderingen (voor de vragenlijsten) voor, omdat dit logischer is voor de Roamlers. We helpen elkaar en zijn ook kritisch op elkaar, zodat we het best mogelijke resultaat voor de klant én de Roamler kunnen leveren. We vinden het natuurlijk ook leuk om samen plezier te maken en ik denk dat dat ook heel belangrijk is.

Heb je veel contact met Roamlers?

Het hangt per project af. Soms heb ik contact met Roamlers om vragen te beantwoorden over de inhoud van de projecten, vooral als het gaat om merchandising. Maar de reviewers zijn het eerste aanspreekpunt voor de Roamlers en zij zijn ervaren genoeg om de meeste vragen gemakkelijk zelf te beantwoorden!

Heb je een leuke tip voor Roamlers?

Dit is al vaak benoemd, maar daarom niet minder relevant: als je iets in de winkel ziet dat anders is dan uitgelegd of anders is dan gebruikelijk, vermeld dit dan in de opmerkingen van de specifieke taak, dit kan erg handig zijn voor de reviewer, Project Manager of de klant.

Roamler Kevin aan het woord

In 2014 begon Kevin aan zijn Roamler avontuur. Sindsdien besteedt hij wekelijks zo’n 7 á 8 uur aan het uitvoeren van Roamler taken en heeft zijn eigen Roamler Facebookpagina opgericht. In dit interview vertelt hij over dit platform en deelt tips over hoe ook jij een succesvolle Roamler kunt worden. Maak kennis met Belgische Roamler Kevin!

Stel jezelf eens voor!

Mijn naam is Kevin, ik ben 21 jaar oud en woon in Antwerpen, België. Ik ben Roamler sinds ik 18 jaar oud ben; al bijna 4 jaar dus.

Hoe ben je met Roamler in aanraking gekomen en waarom ben je begonnen?

Ik leerde Roamler kennen door het Belgische tv programma ‘Voor Hetzelfde Geld’. Het leek mij een superleuke manier om iets bij te verdienen, ik was heel nieuwsgierig en heb toen gelijk de app gedownload!

Hoeveel tijd besteed je wekelijks aan Roamler opdrachten?

Zoveel mogelijk! Om het gemiddelde aan jullie mee te delen; ik besteed ongeveer 7 á 8 uurtjes per week aan Roamler.

Wat zijn je favoriete soort Roamler opdrachten en waarom?

De echte mystery guest opdrachten, omdat deze super leuk zijn en meestal ook goed lonen. Een voorbeeldje; vorige week bezocht ik een café waar ik Trappist bier moest drinken, dit werd terugbetaald door Roamler. Wat ik moest doen? Een aantal vragen stellen aan de barman, zoals: “welk blond bier raadt u mij aan?”, “beveelt u mij trippel karmeliet aan?” en erop letten hoe mijn drank werd geserveerd. Daarna moest ik een foto van mijn drankje maken en nog enkele korte vragen beantwoorden, that’s it! Voor een half uurtje in een café verdiende ik heel wat!

Introduceer jouw ‘Roamler Fanpage & Invites Corner‘ Facebook pagina eens! Wat voor Facebook pagina is dit precies?

Deze Facebookgroep heb ik uit eigen initiatief opgericht en de groep is voor iedereen toegankelijk. Het doel van de groep is om Roamlers een snelle – van Roamler tot Roamler – helpdesk te bieden, maar ook om invites uit te delen. In de groep mogen alle Roamlers tevens ervaringen met elkaar delen!

Hoe kwam je op het idee om deze Facebook pagina te beginnen?

Ik ben met deze groep begonnen om meer Roamlers te leren kennen en met hen te communiceren. Verder vond ik de groep een goed idee omdat Roamlers zo hun invites op een efficiënte manier kunnen aanbieden.

Welk doel heeft deze pagina en wat voor soort content post je?

Het doel van mijn groep is om zoveel mogelijk Roamlers aan te brengen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat Roamlers hier hun ervaringen kwijt kunnen over bepaalde opdrachten of over de app zelf. Als hoofdbeheerder, plaats ik gemiddeld 3 keer per week een bericht met informatie en/of een nieuwsflash van nieuwe of aankomende opdrachten; dat kan middels het delen van content via de officiële, internationale Roamler Facebookpagina’s, of ik creëer zelf wat.

Wat voor soort Roamlers volgen deze pagina?

De groep is voor iedereen toegankelijk en daarom zijn er veel verschillende nationaliteiten lid. Het meeste aantal leden komen uit Nederland en België, maar de groep telt ook leden uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Wat vind je het leukst aan het onderhouden van deze Facebookpagina?

Het leukste vind ik om met andere Roamlers te communiceren over opdrachten. Bijvoorbeeld over hoe ze het aanpakken; slimme tips en weetjes komen dan uit allerlei hoeken! Verder vind ik het leuk om Roamlers op de hoogte te houden van nieuwe opdrachten.

Heb jij, als ervaren Roamler, nog tips voor beginnende Roamlers?

Ja! Ik heb er wel 3…

Tip 1: Als je op pad gaat voor een opdracht in een supermarkt, zorg er dan voor dat je een koptelefoon op, of oortjes in je oren hebt. Zo is het personeel minder geneigd om je aan te spreken.

Tip 2: Bij het openen van de volledige kaart in de app kun je super makkelijk een route uitstippelen. Hoe meer opdrachten, hoe meer geld.

Tip 3: Wees altijd een beetje op je hoede. Als iemand je met een starende blik blijft aankijken en je nauwlettend in de gaten houdt, wees er dan bewust van dat de medewerker je wel eens zou kunnen aanspreken! Wees voorbereid en heb altijd een verhaaltje klaar!

Als je nog andere leuke dingen hebt om te vertellen, ga je gang!

Roamler is voor mij een geweldige uitvinding! Niet alleen om snel iets bij te verdienen, maar ook om een heleboel leuke mensen te leren kennen. Ben je nu benieuwd wat ik allemaal post op deze Facebookpagina? Neem dan vooral eens een kijkje; klik daarvoor hier of typ op Facebook ‘Roamler Fanpage & Invites Corner’ in.

Een kijkje in Roamler’s IT departement

Als Roamler ben je veel bezig met de Roamler app. Het is daarom belangrijk dat deze zo goed mogelijk functioneert. Om ervoor te zorgen dat de Roamler app naar behoren werkt, werken er dagelijks verscheidene mensen aan de app en de bijbehorende systemen. In deze blog vertelt Jasmine van het Roamler IT team hoe zij (ongeveer) te werk gaan! Lees je mee?

Vertel… Wie ben je, wanneer ben je begonnen bij Roamler en wat is je functie?

Mijn naam is Jasmine en ik ben Senior QA Engineer bij Roamler. Mijn interesses variëren van ‘test engineering’, het verbeteren van software en ‘software testing’ tot schrijven, schilderen en lezen in mijn vrije tijd. Ook ben ik ook een beetje een ‘nerd’; geïnteresseerd in talen, Star Wars en technologie.

Ik begon mijn avontuur bij Roamler op 1 mei 2018 op het hoofdkantoor in Amsterdam. Mijn verantwoordelijkheden omvatten het testen van het Roamler Admin systeem (waar Roamler taken worden beheerd) en de Roamler App, evenals het verbeteren van de kwaliteit en het geven van feedback op de test inspanningen van de developers.

Wat betekent de functie ‘QA Engineer / Tester’ precies?

Binnen het IT vak, is een “QA Engineer / Tester” iemand die de software controleert / test, om ervoor te zorgen dat deze zich ‘gedraagt’ zoals verwacht – nog voordat deze naar de daadwerkelijke gebruiker (in ons geval: de Roamler) gaat.

Hoe ziet je team eruit? Hoe werk je samen?

Ik, samen met de andere Testers, worden gedeeld door twee teams die werken voor de IT-afdeling van Roamler; het backend-team (wiens verantwoordelijkheid de ontwikkeling van het Roamler Admin systeem is) en het mobile-app team (wiens verantwoordelijkheid de ontwikkeling en het onderhoud van de Roamler app is). Samen zorgen we ervoor dat de Roamler systemen werken als een goed geoliede machine!

Hoe is het om bij Roamler te werken en wat is het leukste aan je baan als tester?

Werken bij Roamler is spannend en altijd iets dat me reden geeft om uit mijn bed te komen en naar kantoor te gaan (nou ja, technisch gezien is dat mijn wekker :P). Maar het leukste aan mijn baan als QA Engineer is werken met een team dat zo ongelooflijk getalenteerd, humoristisch en vriendelijk is. Dit, in combinatie met de voldoening die het geeft om te werken aan een product dat erop is gericht om een verschil te maken in de wereld.

Kun je ons iets vertellen over het proces van “bug report naar opgeloste bug”?

Zodra een (nog onbekende) bug door een Roamler aan een reviewer is gemeld, wordt deze naar de QA / Tester gestuurd om te worden gereproduceerd op de testsystemen die we hebben. We proberen of we exact hetzelfde probleem kunnen creëren. Zodra de stappen voor het reproduceren van het probleem zijn vastgesteld, werkt een developer aan het vinden van een haalbare oplossing en implementeert deze. Deze oplossing wordt opnieuw gecontroleerd en getest door de QA / Tester, die het vervolgens (wanneer mogelijk) goedkeuring geeft. Pas als alle stappen zijn voltooid, wordt de bug gemarkeerd als ‘opgelost’.

Waarom kan het zijn dat wat een Roamler rapporteert niet binnen een paar uur / dagen opgelost is?

Omdat de bug die een Roamler tegenkomt eerst moet worden onderzocht om de oorzaak te achterhalen. Alleen dan kunnen we beginnen aan een duurzame maar haalbare oplossing, gevolgd door tests om te checken of de oplossing goed genoeg is. Zodra de fix de ‘groene vlag’ krijgt, staat deze klaar voor implementatie in de ‘live’ omgeving van Roamler, degene die jij als Roamler gebruikt.

De snelheid van deze implementatie is geheel afhankelijk van de urgentie van het probleem; als het een probleem is met een hoog risico, dan wordt deze zo snel mogelijk gepusht, maar als dat niet het geval is, wordt deze (pas) met de volgende release naar de live omgeving gestuurd. Dat kan soms meerdere dagen / weken duren. Hoewel we sommige problemen snel kunnen oplossen omdat de oplossing eenvoudig is, werken we ook aan nieuwe functies die aandacht en werk vereisen. Daarom is de tijd om een ​​probleem op te lossen vaak verschillend, en kan niet altijd direct worden opgelost.

Welke functie van de app vind je dat Roamlers echt zou moeten gebruiken?

Ik denk dat je als Roamler zeker de in-app betalingen, de taakgalerij en de app pincode moet gaan gebruiken – dat laatste omdat veiligheid prioriteit nummer 1 is!

Heb je nog laatste tips voor Roamlers die bugs tegenkomen?

Wanneer je problemen tegenkomt met de app, laat dit dan aan de reviewer weten via de chat. Wanneer de reviewer aangeeft dat je een probleemrapport kunt insturen, stuur deze dan zo snel mogelijk in (via: instellingen – over – ‘meld een probleem’). Hoe sneller jij een probleem rapport inzendt direct na het ongewenste app-gedrag, hoe beter wij kunnen achterhalen wat er wanneer is gebeurd. Ook zijn screenshots / schermopnamen van het probleem handig. Het onderzoeken van het probleem wordt makkelijker wanneer er screenshots en / of schermopnamen zijn (let wel; deze kun je (enkel) op verzoek van je plaatselijke supportteam e-mailen).

Hoe word je een ‘Top Roamler’? Onze Roamler Kelly vertelt het jou!

Kelly, een van onze ‘Top Roamlers’, was erg enthousiast toen wij haar vroegen om haar tips en ervaringen te delen met mede-Roamlers. Nog nooit hebben we zo snel reactie gekregen! Lees daarom snel verder en misschien word jij binnenkort ook wel een ‘Top Roamler’.

Allereerst moet je begrijpen dat Roamler voor iedereen is. Echt iedereen! Zolang je een foto kunt maken met je smartphone en bekend raakt met de app, is het echt zo simpel.”

First things first: zorg dat je een invite code bemachtigt.

Mocht het zo zijn dat je geen Roamler contacten hebt, zoek dan op het internet. Soms zijn er random invite codes die je kunt proberen; zo ben ik namelijk ook begonnen! Ik vond een algemene code op Twitter en deze werkte. Check vooral Roamler’s sociale media pagina’s, vraag rond en je zult snel geluk hebben!

Om er zeker van te zijn dat Roamler inzendingen van goede kwaliteit ontvangt, zijn er in level 1 enkele onbetaalde experience opdrachten die eerst voltooid moeten worden. Ook al zijn ze onbetaald, ze zijn wel nuttig; je leert namelijk terwijl je bezig bent! Roamler support staat in principe altijd voor je klaar met feedback en aanmoedigingen wanneer je een inzending hebt ingestuurd. Het is absoluut mogelijk om deze onbetaalde opdrachten snel af te ronden, maar let wel goed op de instructies en adviezen; ze zijn er immers om je voor te bereiden op toekomstige betaalde opdrachten!

Hoe het bij mij allemaal begon…

Het was bijna Kerst, ik moest een paar cadeautjes kopen en rekeningen betalen. Ik wilde op de een of andere manier snel geld verdienen zonder enig gedoe. Ik had weleens online gelezen over Roamler en ik moet toegeven dat ik er een beetje sceptisch over was. Echter, was ik ook gefascineerd. Ik had bovendien niets te verliezen en dacht ‘waarom niet’? Ik registreerde me, stelde de app in en begon level 1 opdrachten uit te voeren. De eerste trainingsopdrachten zijn snel en simpel. Deze opdrachten kostten me niet veel tijd, maar ik had er alsnog een paar dagen voor nodig, want deed ze enkel wanneer ik tijd over had.

En toen kwamen de betaalde opdrachten!

Ik heb een zoon die op de kinderopvang zit, dus mijn tijd om opdrachten uit te voeren is beperkt tot overdag. In de relatief korte tijd dat ik bezig ben voor Roamler, heb ik echter al indrukwekkende inkomsten weten te genereren, met name met het uitvoeren van opdrachten in supermarkten, kleine winkels en cafés.

In alle eerlijkheid; ik heb 95% van de opdrachten met succes voltooid. De andere 5% werd afgewezen, bijvoorbeeld omdat ik niet de instructies volgde zoals ik ze had moeten volgen. Wat ook weleens is voorgekomen, is dat ik mij aanmeldde namens Roamler, maar vervolgens geen toestemming kreeg om de taak uit te voeren. Hoe frustrerend en vervelend het ook is, mijn beste advies is om toch bedankt te zeggen en verder te gaan naar een volgende taak. Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat het waarschijnlijk meer te maken heeft met hen dan met jou! Roamler zal desondanks vaak een paar euro’s aan je balans toevoegen voor het ongemak.

Sinds het einde van 2017 heeft Kelly meer dan 100 opdrachten met succes afgerond. Ze heeft een paar nuttige tips die ze graag met jullie wilt delen:

  1. Wanneer je bezig bent met het uitvoeren van opdrachten; probeer een manier te vinden die voor jou werkt, maar lees wel zorgvuldig de adviezen en instructies van Roamler door.
  2. Denk goed na over jouw vermogen om de taken uit te voeren, eenmaal gereserveerd kun je deze annuleren. Je kunt ze echter niet direct terughalen wanneer je, na annulering, ze toch wél wilt uitvoeren. Meestal zit er een verplichte wachttijd tussen annuleringen van taken.
  3. Nadat ik mijn zoon heb afgezet, check ik de app en plan ik een logische route die werkt voor mijn tijdsbeperkingen.
  4. Stel je doelen en vergeet niet om ervan te genieten!

Zoals ik al zei deed ik vlak voor de Kerstperiode veel Roamler opdrachten. Ik moest vrij snel geld verdienen. In januari nam ik echter een pauze omdat mijn zoon vakantie had. Daarna begon ik weer opnieuw, omdat er meer rekeningen en verjaardagen aankwamen. Dat is het leuke aan Roamler; je bent volledig vrij in de indeling van je tijd!

Heb je even geen zin/tijd? Dan is dat ook prima! Ik kan alleen maar zeggen dat het enorm heeft geholpen, dat het personeel behulpzaam is en snel reageert. Probeer het eens, je hebt niets te verliezen en er is écht geld te verdienen!

Meet the team – in the spotlights!


Afgelopen maanden zijn er weer nieuwe gezichten bijgekomen, waaronder twee Projectmanagers en een nieuwe Community Manager voor Nederland.
Tijd voor een nieuwe “Meet the team”-update dus! 

Bob – Projectmanager:

Ik ben Bob, 27 jaar oud en ik woon in Utrecht. In juni begonnen als Project Manager. Voordat ik bij Roamler ging werken, werkte ik bij CP2 Fieldmarketing, ook als projectmanager.

Tot op de dag van vandaag heb ik het enorm naar m’n zin. Elke dag is anders en ik word continu uitgedaagd. Twee keer per week speel ik voetbal en in mijn vrije tijd zijn familie en vrienden het belangrijkst voor mij. En… ik hou ontzettend veel van snowboarden!

Tatjana – Community Manager:

Hoi, ik ben Tatjana – 26 jaar! Ik ben afgestudeerd voor mijn bachelor Communicatie & Multi Media Design in 2015 en ben daarna eigenlijk direct vanuit mijn afstudeerstage fulltime gaan werken. In mijn vrije tijd ben ik te vinden in de sportschool of breng ik mijn tijd door met mijn familie en vrienden.

Sinds deze maand ben ik nieuw bij Roamler en zul je mijn naam steeds vaker voorbij zien komen! Rosan, de vorige Community Manager, heeft intern een andere functie en ik zal dan ook haar huidige taken over gaan nemen. Voor mij wordt dit een nieuwe uitdaging en kan ik niet wachten om aan de slag te gaan!

Martijn – Projectmanager:

Hoi, ik ben Martijn, woon in Amsterdam en werk nu ongeveer drie maanden bij Roamler als projectmanager. Het leukste van mijn werk bij Roamler vind ik om aan de hand van jullie inzendingen tot relevante inzichten te komen voor de klant. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met muziek, zelf spelen of het bezoeken van concerten!

Foto: Bob, Tatjana & Martijn

“Hoe meer we kunnen zien, hoe beter de inzending”

Sarah begon in April 2017 als reviewer bij Roamler. Naast reviewen geeft zij Engelse les en bewerkt ze video’s. Momenteel is Sarah een level 3 Roamler. Haar gouden tips voor Roamlers: dubbelcheck altijd de foto’s die je gemaakt hebt, zorg ervoor dat de foto’s scherp zijn, de vloer zo min mogelijk zichtbaar is en dat alle producten duidelijk te zien zijn.

Hoe ben je begonnen bij Roamler?

Ik was op zoek naar een flexibele en internationaal-gerichte baan. Het concept “mystery shopping” kende ik nog niet toen ik Roamler voor het eerst tegenkwam. Ik was direct onder de indruk! Het innovatieve idee dat je actief kunt bijdragen aan marktonderzoek door middel van je mobiele telefoon is heel interessant. Dit maakte mij vrij enthousiast waardoor ik eigenlijk gelijk deel wilde nemen aan deze (voor mij) nieuwe beweging.

Welke opdrachten hebben jouw voorkeur om te reviewen en waarom?

De creatieve opdrachten hebben mijn voorkeur, omdat die persoonlijker zijn. Een ander aspect wat ik erg leuk vind aan het reviewen is dat je veel contact hebt met allerlei Roamlers waardoor je ook nog eens de kans krijgt om elkaar beter te leren kennen!

Heb je ooit een fout gemaakt tijdens het reviewen en wat gebeurde er?

Sommige opdrachten hebben een bonusvergoeding of de aankoop moet vergoed worden wanneer dat aangegeven is in de review notities. Voor deze opdrachten heb ik wel paar keer een opdracht geaccepteerd, voordat ik de vergoedingen had meegerekend. Gelukkig heb ik dit vaak snel door en pas ik dit nog even aan in het profiel van de Roamler.

Wat vind je het leukste en wat vind je het moeilijkste aan jouw baan bij Roamler?

Het allerleukste vind ik de interactie die je hebt met leuke en gezellige Roamlers. Dat maakt mijn dag vaak een stuk beter! Daarnaast leer ik ook veel over verschillende marketingstrategieën en de link tussen bepaalde merken.

Soms komt het nog wel eens voor dat opdrachten moeilijker zijn om te reviewen. Dan wordt het gelijk ook een stuk lastiger om problemen en/of klachten snel op te lossen. Vooral wanneer er technische mankementen aan te pas komen of de oplossing langer duurt dan verwacht, dan moeten we wel eens teleurstellend nieuws geven aan een Roamler.

Voor de mede-Roamlers: jullie frustraties zijn geregeld ook onze frustraties. We vinden het heel belangrijk wat jullie feedback is en nemen dit altijd serieus. Onze intentie is dan ook om altijd eerlijk en redelijk te handelen.

Wat zou je willen dat Roamlers zouden weten over jouw werk als reviewer?

Wij zijn ook mensen. Wij willen oprecht bijdragen aan het creëren van een positieve omgeving en jouw ervaring als Roamler verbeteren. Wees niet meteen onbeleefd tegen ons; praat alsjeblieft met ons op dezelfde manier als dat je zou doen wanneer je ons face-to-face zou aanspreken. We nemen jullie opmerkingen en feedback altijd serieus!

Welke foutjes kom je vaak tegen?

Veel Roamlers dubbelchecken hun foto’s niet. Soms neemt een Roamler een ‘lege’ foto (bijv. een foto van de vloer) met de intentie om later een goede foto te uploaden, maar vergeet dit uiteindelijk. Andere keren zijn foto’s wazig of komen deze niet overeen met de antwoorden die Roamlers invullen. Het is verleidelijk en makkelijk om gewoon ‘volgende’ of ‘versturen’ te klikken, maar weet dat zonder te dubbelchecken de kans groter is dat je een fout zult maken en je inzending kan worden afgekeurd. 

Deze fouten kunnen worden voorkomen door altijd dubbel te checken of foto’s scherp zijn (bijv. door in te zoomen). Onthoud dat de kwaliteit van een foto mogelijk verslechterd wanneer deze naar ons worden opgestuurd. Dit kan dus betekenen dat jij het schapkaartje op de foto wel kunt lezen, maar wij niet.

Een andere tip: maak altijd een foto van in ieder geval ‘iets’ (dus niet van de vloer), ook als het gevraagde product er niet is of de opdracht niet op de locatie kan worden uitgevoerd. Wanneer je gevraagd wordt meerdere foto te maken, neem deze dan van zo veel mogelijk verschillende hoeken als mogelijk. Over het algemeen is het zo dat hoe meer we kunnen zien, hoe beter de inzending. Leer dit jezelf dus aan!

Heb je tips voor Roamlers om meer (betaalde) opdrachten uit te voeren?

Wacht op feedback! Zodra je meer van dezelfde opdrachten gaat uitvoeren, is het verstandig om eerst zeker te weten dat je het goed doet, anders worden er meerdere afgekeurd en dat is zonde.

Weinig tijd? Dan kun je altijd een bericht sturen via de app of we je inzending voorrang kunnen geven zodat je verder kunt met meerdere betaalde opdrachten. Natuurlijk kunnen we niet altijd garanderen dat hier direct naar gekeken wordt, maar vragen kan nooit kwaad! 

Daarbij waarderen we het enorm wanneer Roamlers verder willen reizen om bepaalde opdrachten uit te voeren. Houd er dan wel rekening mee dat dit risico’s met zich mee kan brengen. Een locatie kan bijvoorbeeld onverwachts gesloten zijn of je kunt weggestuurd worden. Dan is er ook nog een mogelijkheid dat je vast komt te staan in het verkeerd en daardoor meer tijd en geld kwijt bent aan benzine, je locatie verdwijnt omdat een andere Roamler deze heeft gereserveerd of het maximum inmiddels al is bereikt.

Als je bewust bent van deze mogelijke scenario’s en het dan niet erg vindt om dit risico te nemen, dan geldt natuurlijk: Roamler on!

Is er nog iets anders dat je wilt delen?

Naast het begrijpen van de hierboven genoemde risico’s, heb alsjeblieft ook redelijke verwachtingen over andere mogelijke situaties. We doen ons best om eerlijke beloningen te geven op basis van welke informatie onze klant nodig heeft, hoeveel locaties we moeten bezoeken, hoeveel actieve Roamlers er zijn, hoeveel tijd en moeite een bezoek kost etc.

Nog iets anders: wanneer je wacht tot een inzending wordt nagekeken en het duurt wat langer dan je verwacht, wees er dan bewust van dat wij – als niet-robotische service – onmogelijk 24 uur support kunnen bieden.

De beste boodschap die ik mee kan geven is er een die ik van de Roamlers zelf heb geleerd. Roamler gaat voor vele Roamlers namelijk niet enkel om geld verdienen, maar zij zijn ook gemotiveerd door andere aspecten: het krijgen van wat beweging, frisse lucht en het vergroten van de alertheid van de consument.

Met andere woorden, denk dus niet alleen aan het geld. Dit zorgt ervoor dat je minder gefrustreerd raakt wanneer sommige opdrachten niet helemaal gaan zoals je had gepland.

—- 

Foto: Reviewer Sarah

 

 

“Bij sommige Roamlers heb ik echt het gevoel dat ik ze ken”

Merel is een level 5 Roamler en werkt al 2,5 jaar als reviewer bij Roamler. In die tijd heeft ze zo’n 60.000 taken gereviewd en is ze een expert geworden in het herkennen van producten op de ingestuurde foto’s en in de supermarkt als ze zelf boodschappen doet.

Hoe ben je gestart bij Roamler?

Ik kwam de app 3 jaar geleden tegen op een forum en was toen direct geïnteresseerd. “Wat een goed bedacht concept, daar wil ik meer over weten!” Al snel had ik een invite code bemachtigd en had ik binnen een dag level 1 voltooid.

Ik deed wekelijks taken, maar was geen extreem actieve Roamler. Toen er een taak ‘Reviewer worden’ in de app verscheen, twijfelde ik geen moment, want bij Roamler achter de schermen kijken wilde ik wel heel graag! Inmiddels werk ik alweer 2,5 jaar als reviewer bij Roamler en ben een level 5 Roamler.

Naast Roamler studeer ik accountancy en ik hoop deze studie op korte termijn af te ronden. Verder heb ik een eigen paard dus daar ben ik in mijn vrije tijd veel mee bezig. Ik rijd wedstrijden door heel Nederland en soms ook in Duitsland en België en ben er dus vrij serieus mee bezig.

Welke taken vind je leuk om te reviewen en waarom?

Ik vind de betaalde taken absoluut het leukste om te reviewen en dan met name de Roamler merchandising taken. Vooral als ik veel van 1 project kan reviewen, omdat je eigenlijk op die manier al goed kunt zien wat de uitkomst van het project gaat worden en hoe het er over het algemeen bij staat in winkels. Ook word je dan een beetje expert op het gebied van een aantal producten,

Ik heb ondertussen al zoveel inzendingen gezien, dat ik de meeste producten herken, ja – óók als ik zelf door de supermarkt heen loop, haha! Ik kan niet meer normaal boodschappen doen, ik kijk constant om me heen naar promoties en dergelijken.

Heb je ooit een fout gemaakt met reviewen?

Zeker, ik denk dat alle reviewers wel foutjes hebben gemaakt, want ook wij zijn mensen. Ik heb gelukkig nooit een hele grote fout gemaakt. Ik denk dat ik vooral toen ik net reviewer was foutjes maakte, door inzendingen onterecht goed te keuren. Ik heb hier wel goed van geleerd ;).

Wat vind je het leukste aan het reviewen bij Roamler?

Het contact met Roamlers en de diversiteit vind ik het leukste. Er zijn zoveel verschillende soorten checks dat er altijd wel iets nieuws is om te doen. Het contact met Roamlers is ook heel divers, omdat je natuurlijk met heel veel verschillende mensen te maken hebt. Bij sommige Roamlers heb ik echt het gevoel dat ik ze ken, omdat ik ze veel tegenkom in de app, heel leuk vind ik dat!

Wat ik ook super leuk vind aan mijn baan als reviewer, is dat ik nu ook als Roamler veel sneller geworden ben. Ik zie taken natuurlijk honderden keren voorbij komen door jullie inzendingen, waardoor ik de vragen kan dromen en dus ook heel snel ben geworden in de winkel.

Wat vind je het lastigste aan het reviewen bij Roamler?

Lastige vraag. Ik denk toch wel dat ik het soms lastig vind om een inzending af te keuren. Bij bepaalde checks weet hoeveel werk het was om uit te voeren, maar ik kan niet anders dan afkeuren, omdat de inzending echt niet goed genoeg is om naar de klant te sturen.

Wij vinden het ook niet leuk om inzendingen af te keuren, maar het kan soms echt niet anders. De klant wil de inzendingen hebben en voor iedereen is het fijner als we gewoon alles kunnen goedkeuren, maar we moeten voor de klanten ook de kwaliteit hoog houden om jullie opdrachten te kunnen blijven aanbieden.

Welke fouten kom je bij het reviewen van de inzendingen tegen?

De foutjes die ik het meeste tegenkom zijn eigenlijk vrij simpele foutjes, zo zijn planken of meters verkeerd geteld, omdat de vraag niet goed is doorgelezen.

Volgens mij is dit te voorkomen door de vragen echt heel goed door te lezen voordat je deze beantwoordt. De meeste foutjes die ik tegenkom, staan letterlijk in de tekst benoemd. Het kost je als Roamler misschien wat meer tijd bij de eerste inzending(en) van die check, omdat je iets meer tijd nodig hebt om ze goed door te lezen. Uiteindelijk bespaar je er zoveel tijd mee, omdat je inzendingen niet worden afgekeurd.

Heb jij tips voor het uitvoeren van opdrachten?

Ik vind het zelf heel prettig om meerdere locaties uit te voeren van dezelfde opdracht. Dus dat je echt al getraind bent in de opdracht zodat je deze vrij snel kunt uitvoeren omdat je exact weet wat je moet doen. Zo word je steeds sneller!

Nog iets anders?

Keep up the good work Roamlers! Er zijn de laatste tijd zoveel verschillende taken; reguliere taken, merchandising, sales, shift en natuurlijk de XP taken. Ik vind het heel leuk om te zien dat iedereen echt zo zijn favoriete onderdelen heeft en daar ook heel goed in (aan het worden) is!

Tot snel in de app!

Foto: reviewer Merel!