Verkiezingsposters in kaart

Morgen zijn de gemeenteraadsverkiezingen en politieke partijen zijn hard bezig met debatteren, flyers uitdelen en posters ophangen. Een maand geleden hebben jullie officiële verkiezingsborden in kaart gebracht en aangegeven welke posters volledig zichtbaar waren en welke slechts deels zichtbaar waren (meting 1). Ruim 450 verkiezingsborden werden in kaart gebracht.

Posters4 Posters3 posters2 Posters1

Een week voor de verkiezingen werden 343 van deze borden opnieuw bezocht en zo kregen we een beeld hoeveel posters erbij zijn gekomen of hoeveel er bijvoorbeeld weg waren gewaaid (meting 2).  In de beide metingen waren vooral veel posters zichtbaar van de verschillende lokale partijen. Niet verrassend, omdat er veel verschillende lokale partijen zijn.

Hieronder zie je per partij op hoeveel verkiezingsborden de posters volledig zichtbaar waren in de eerste meting als de tweede meting.

Aantal volledig zichtbare posters

343 verkiezingsborden werden beide metingen op de foto gezet; zowel een maand voor de verkiezingen en afgelopen week . In de tabel hieronder kun je zien welke posters er bij de eerste meting hingen en hoeveel posters er bij de tweede meting hingen. Zo had het CDA bij beide metingen op 194 borden posters en op 19 borden bij de eerste meting wel een poster en bij de tweede meting niet. Deze waren mogelijk (deels) weggewaaid of overgeplakt.

Aantal zichtbare posters, ontwikkeling

Deze verkiezingsposter check laat zien dat de PVV bij beide metingen de minste posters had hangen, logisch want deze partij doet niet in alle gemeentes mee met de verkiezingen. De Partij van de Dieren lijkt een ‘last minute plakker’ te zijn; er zijn in een week voor de verkiezingen een stuk meer posters op de borden te vinden dan in de weken ervoor. De VDD en SP zijn ‘snelle plakkers’, zij hadden snel veel posters hangen, maar deze waren in de week voor de verkiezing niet allemaal meer volledig zichtbaar.