Jouw weekend ritueel

Vrije tijd: even een momentje voor jezelf. Even niet druk zijn met werk, school of het huishouden. Hoewel we misschien nooit het gevoel hebben genoeg vrije tijd te hebben, is onze vrije tijd wellicht extra kostbaar omdat we er geen bakken vol van hebben. Als je de hoeveelheid vrije uren die we nu hebben vergelijkt met die van mensen die in de 19e eeuw in fabrieken werkten, is dat een wereld van verschil. Volgens het Sociaal Plan Bureau hebben Nederlanders al een tijd lang 47,8 uur vrije tijd per week. Bijna de helft van deze vrije uurtjes worden besteed aan mediagebruik en de rest wordt besteed aan recreatieve activiteiten en ontspanning, sociale contacten en maatschappelijke participatie.

Voor veel Roamlers ligt een groot deel van die 47,8 uur vrije tijd geconcentreerd in de weekenden. Gedurende een doordeweekse dag kunnen we blij zijn met een paar uurtjes tijd voor onszelf, maar in het weekend hebben we ineens genoeg tijd om de dingen te doen waar we doordeweeks niet aan toe komen. We zijn zeer benieuwd hoe jij je weekend besteedt, wat voor veel Roamlers ook als een grote brok vrije tijd gezien wordt. Hoewel we dus veel van onze vrije tijd schijnen te besteden aan mediagebruik, werd dit weinig genoemd. Slechts bij enkele Roamlers speelt mediagebruik, in de ruimste zin van het woord, een grote rol tijdens het weekend: “Het concept Roamler is welbekend, wat ik dan precies ga doen? Heerlijk rondtoeren en opdrachtjes vervullen. Meestal alleen en soms samen een vriend van mij”. Een andere Roamler vertelt: “Ik heb twee verslavende rituelen. De eerste is PlayStation spelen. Mijn PS4 neemt de hele zaterdagochtend in beslag. De tweede is tot in de late uren film kijken.” Betekent het feit dat slechts enkele Roamlers mediagebruik benoemen als belangrijke weekendactiviteit, dat we mediagebruik wellicht minder belangrijk vinden dan bijvoorbeeld tijd met mensen door te brengen om wie we geven? Of komt het wellicht omdat mediagebruik zo geïntegreerd is in ons leven dat we het niet eens meer doorhebben dat we er zoveel tijd aan besteden?

pictures

We zijn er wel weer achter gekomen dat er niet zoiets bestaat als de typische Roamler. Roamlers zijn er in alle soorten en maten en jullie blijken allemaal weer hele andere activiteiten uit te voeren tijdens het weekend. Toch bleek een vaak genoemde weekend activiteit even rustig de tijd te nemen om uitgebreid te ontbijten: “Lekker lang ontbijten. Ik zit graag samen met mijn partner aan de keukentafel te praten terwijl we genieten van een heerlijk ontbijtje met koffie. We houden van variatie in onze ontbijtjes. Soms is dat een gebakken eitje, soms croissantjes of we bakken zelf wafels. Ik vind het altijd een perfect moment om even bij te komen van de drukke week en over van alles nog wat te praten”, een andere Roamler vertelt: “Met onze dochter lekker lang luieren in ons bed en samen uitgebreid ontbijten. Ik ga met onze dochter de tafel dekken. Papa zorgt voor de verse broodjes, verse jus en koffie. Aardbeien, luxe vleeswaren en natuurlijk hagelslag. Samen aan tafel en luxer en uitgebreider ontbijten dan doordeweeks”. Het weekend lijkt ook een perfect moment om te sporten, een Roamler omschrijft één van zijn weekendactiviteiten als volgt: “Hardlopen! In m’n eentje een uur door de duinen, één van de mooiste plekjes hier. Oneindig trappen op en af, duinen op en af”.

Natuurlijk zijn er ook genoeg Roamlers die gewoon moeten werken, buitens- of binnenshuis. Voor hen is het weekend niet zozeer een vrijetijdsmoment: “Ik werk minstens één van de 2 dagen, soms beide. Ik ben oppas aan huis, dus met Lego spelen, naar de speeltuin gaan, puzzelen, zijn de vaste dingen die ik doe”. Een andere Roamler vertelt: “Ik ben het weekend vaak aan het puinruimen daarmee bedoel ik wat extra wassen dan doordeweeks, en we doen op zaterdag de weekboodschappen”. Dat boodschappen doen, of een bezoekje brengen aan de markt ook ontspannend kan zijn, laten deze Roamlers wel zien: “Ik geniet van mooie bloemen in ons huis. Ik koop dan ook graag ieder weekend verse bloemen. Meestal doe ik dit alleen, even een moment voor mezelf, in het drukke leven met twee kinderen!”, en “Naar de zaterdagmarkt gaan met mijn partner voor het kopen van verse groenten/fruit en brood. Op de markt zijn vaak goede deals te vinden voor grote hoeveelheden groenten en fruit. We kopen altijd bij een kraampje die producten verkoopt van boeren uit de regio. Sinds we ooit voor het eerst een brood kochten op de markt besloten we om dat te blijven doen. Er is veel keus en de broden zijn lekkerder dan de standaard broden uit de supermarkt”. Ook zijn er natuurlijk genoeg Roamlers die zondag naar de kerk gaan: “Elke zondag 9.30 naar de dienst van Apostolisch Genootschap (16.000 leden in NL). Met 100 mensen luisteren naar voorganger koor en muziek. Om 10:45 weer naar huis, met goede voornemens om er een mooie week van te maken en er te zijn voor mijn medemens (grote lijn)”. Dat ontspanning niet altijd gelijk staat aan met een koffie op de bank zitten, bewijst deze Roamler wel: “Dit ritueel is niet altijd met iemand samen, en wisselt nogal van wat ik doe: van schilderen tot een slaaphuisje voor de kinderen timmeren. Ontspanning door inspanning. :-)”.